Per a un músic no professional l’OdM és l’oportunitat de tocar en una orquestra fixa clàssica. És una orquestra no professional i on els músics som de plantilla fixa, i que a mida que l’Orquestra va madurant, també creix en repertori i en qualitat del mateix.

Una orquestra que des dels inicis ha apostat en el projecte i ha invertit en material d’orquestra, i sobretot en percussió; ja que és la clau per a no quedar-se limitat en repertori. On els recursos econòmics que recull els repercuteix directament als músics mitjançant Màster Class, trobades tipus estatge, compra de faristols o material per facilitar l’execució i producció dels bolos i dels assajos, reparació d’instruments cedits, etc…

Un projecte que va néixer, sobretot, per donar l’oportunitat de tocar en una orquestra clàssica a músics no professionals, i sobretot a músics de corda, ja que no és fàcil trobar una orquestra clàssica no professional (no arriben a deu les orquestres d’aquest caire en tot l’estat espanyol). Actualment ja rondem la quarantena de músics: corda, vent fusta, vent metall, percussió i piano.

De moment només sembla que en faci una descripció formal de l’Orquestra de Mataró, però en realitat el que voldria és transmetre la importància que té aquest projecte per a mi i per a tots els músics que la formem, ja que tots hem cregut en aquest projecte i ens l’hem fet nostre.

Mireu, ens trobem mínim un cop per setmana per assajar, i dic mínim perquè també es fan assajos quinzenals per corda, i inclús trobades voluntàries de grup reduïts. I puc assegurar-vos que estic desitjant durant tota la setmana el dia d’assaig; un dia per compartir la música amb els companys de faristol; un dia per gaudir de la música des del propi cor de l’Orquestra (un plaer que només els que toquem en una formació d’aquest estil coneixem); un dia on se’ns brinda l’oportunitat de ser dirigits per una batuta que porta la direcció a la sang i que cada gest que fa, cada mirada, cada expressió, cada moviment, transmet perfectament el que vol, i que ens fa sentir especials i afortunats de tenir-la al nostre costat acompanyant-nos i guiant-nos en aquesta gran aventura que és compatir la música; un dia on la màgia existeix i és un mateix qui es converteix en mag, ja que quan fas una nota i veus que conjunta perfectament amb totes les altres executades pels teus companys, i que aquest conjunt de notes sona perfecte i és un dels millors regals per l’oïda… Bua!!! En fi, que tocar a l’OdM em fa sentir multitud de coses, i que no crec que mitjançant aquestes paraules hagi aconseguit transmetre tal com les sento, però us puc assegurar que és un honor poder formar part d’aquest projecte i que espero que el públic al escoltar-nos senti, com a mínim, el mateix que nosaltres sentim al tocar.

Bona música i gràcies per tot, a tots i a tothom que forma part d’aquest projecte.

I aprofitar aquestes línies per fer un agraïment especial als compositors que, al capdavall, són els que fan possible que puguem vibrar amb la música a través de les seves notes col·locades sàviament en un paper pautat.

En definitiva: gràcies a la música i gràcies als músics!!!

Lluís – trompista de l’OdM